Kolumne
Povratak
Feljton 2 - Nezaboravno osvajanje Kupa 1992.
02.05.2016.
Ivica Pezelj
Zaprešićani su, dakle, krajem 1991. trijumfirali i na velikim i na malim terenima. Bilo je jasno da je riječ o iznimnoj generaciji, predvođenoj odličnim trenerom Ilijom Lončarevićem. No, lijepe riječi trebalo je potvrditi i u službenim natjecanjima. A ona su započela početkom 1992. godine. Prvenstvo i Kup potrajali su nepuna četiri mjeseca, tijekom kojih je Inter doživio trenutke nezaboravne slave.

U prvenstvu je na kraju osvojeno četvrto mjesto. Tadašnji Inker igrao je odlično, dva puta je u prvenstvu svladao HAŠK Građanski (Dinamo), a uspio je pobijediti i Hajduk u Splitu, dok je s njim (prvakom te godine) u Zaprešiću remizirao. Zaprešićani su, dakle, nizali pobjede i protiv dva najveća hrvatska kluba.

Kup je posebna priča. U četvrtfinalu je Inter eliminirao Osijek, a u polufinalu Croatiju iz Đakova. Tako je pred njim bio finalni obračun s HAŠK Građanskim. Prva utakmica finala igrana je u Zaprešiću i završila bez pobjednika – 1:1. Inter je poveo pogotkom Živkovića, a pred kraj je izjednačio Adžić. Dinamo je uoči maksimirskog uzvrata imao dobar rezultat i još više učvrstio status favorita.

Mnogi su unaprijed prežalili Inter, koji je trebao biti tek promatrač slavlja domaćih. No, Zaprešićani su u Maksimiru 23. lipnja 1992. odigrali briljantnu utakmicu. Pobijedili su 1:0, pogotkom Kasumovića. Značilo je to da je Inter postao prvim osvajačem Kupa Hrvatske, te dohvatio ostvarenje koje je s vremenom preraslo u legendu. Nogometni Zaprešić zauvijek će se sjećati te lipanjske maksimirske večeri.

U finalnim utakmicama za Inter su igrali: Bronić, Antolić, Živković, Kasumović, Soldo, Šorgić, Brnas, Lučan, Cvjetković, Čalo, Miletić, Knez, Kučko, Jurčić i Perković.

Osvajanjem Kupa Inter je stekao pravo nastupa i u Superkupu, u kojem ga je Hajduk pobijedio nakon izvođenja jedanaesteraca. Nažalost, tog ljeta UEFA nije dozvolila igranje hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, pa je Interu propao nastup u tadašnjem Kupu kupova.
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija