Kolumne
Povratak
Od pet SP-a bili smo na četiri
04.09.2016.
Ivica Pezelj
Hrvatska će utakmicom s Turskom započeti šeste kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo. U prethodnih pet pokušaja, Vatreni su bili uspješni četiri puta. Jedino SP na kojem nismo bili jest ono u Južnoj Africi, održano 2010. godine.

U jesen 1996. počelo je izlučni ciklus za SP u Francuskoj. Bilo je dramatično, na kraju natjecanja u skupini Hrvatska je pobijedila Sloveniju u Ljubljani, ali trebala nam je i pomoć Danaca, čiji je vratar Schmeichel protiv Grčke branio čuda i omogućio nam da idemo u dodatne kvalifikacije. Njih smo igrali s Ukrajinom i plasirali se u Francusku, gdje je, pod vodstvom Miroslava Blaževića, 1998. osvojena povijesna bronca.

Na svjetsku smotru u Japan i Južnu Koreju 2002. otišli smo s prvog mjesta u skupini, a izravan plasman potvrđen je zagrebačkom utakmicom s Belgijom, koju smo pobijedili 1:0 i otisnuli se na Daleki istok. Kvalifikacije smo počeli s izbornikom Blaževićem, ali nakon dvije utakmice zamijenio ga je Mirko Jozić. U Japanu smo bili uglavnom loši i ostali zarobljeni u skupini.

Kvalitetne kvalifikacije odradili smo i tijekom borbe za odlazak u Njemačku 2006. Bez stresa su Vatreni, koje je vodio Zlatko Kranjčar, izborili plasman, ali u Njemačkoj opet nismo prošli skupinu.

Već smo spomenuli SP 2010. u Južnoj Africi na koje se nismo plasirali. Izbornik je bio Slaven Bilić, ali njegovi izabranici u kvalifikacijama su ostali iza Engleza i Ukrajinaca.
U Brazil 2014. otišli smo nakon još jednog nastupa u dodatnim kvalifikacijama. U izlučne bitke Vatrene je uveo izbornik Igor Štimac. Početak je bio dobar, ali kako je natjecanje odmicalo, bivalo je sve lošije. Na kraju smo imali dva poraza od Škotske i moralo se u razigravanje s Islandom. Prije toga došao je novi izbornik Niko Kovač, te preko Islanđana izborio put u Brazil. Gdje smo bili skromni i još jednom zapeli u uvodnoj skupini.

Od pet pokušaja, dakle, četiri uspješna, što čini vrlo dobrih 80 posto. Na Anti Čačiću i njegovim izabranicima je da taj postotak dodatno podignu. I da za manje od dvije godine pravimo planove za put u Rusiju.
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Peru - Hrvatska
23.03.2018. -
Hard Rock, Miamiju, Miami, Florida