Svjetsko prvenstvo
Povratak
2002. Japan i Južna Koreja
Kvalifikacije
Završnica - Skupine

Opis

17. Svjetsko prvenstvo u nogometu održalo se u Južnoj Koreji i Japanu od 31. svibnja do 30. lipnja 2002. godine. To je bio prvi put da su dvije zemlje zajedno organizirale svjetsko prvenstvo, te je bilo prvo odigrano u Aziji. Naslov prvaka je po peti put osvojio Brazil koji je u finalu sa 2-0 svladao Njemačku.

Utakmice su se igrale na 12 stadiona. Najveći korišteni stadion je Yokohama u Japanu, a prima 80,000 ljudi.

Ukupno 199 reprezentacija je sudjelovalu u kvalifikacijama za odlazak na svjetsko prvenstvo 2002. Branitelji naslova, reprezentacija Francuske, te suorganizatori Južna Koreja i Japan su se izravno kvalificirali te nisu morali igrati kvalifikacije. To je ujedno bio i posljednji put da se aktualni prvak izravno kvalificira na završni turnir.

Na svjetskom prvenstvo sudjelovalo je trinaest ekipa iz UEFE (Europa)), pet iz CAF-a (Afrika), četiri iz CONMEBOL-a (Južna Amerika), četiri iz AFC-a (Azija), i tri CONCACAF-a (Sjeverna i Srednja Amerika i Karibi). Za preostala dva mjesta borili su se AFC i CONCACAF protiv CONMEBOL-a i OFC-a (Oceanija). Četiri reprezentacije su po prvi put izborile nastup na svjetskom prvenstvu: Kina, Ekvador, Senegal, i Slovenija.

Utakmice su odigrane na 20 stadiona, 10 ih je bilo u Južnoj Koreji te isto toliko u Japanu. Većina stadiona je novoizgrađena za potrebe svjetskog prvenstva.
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija