Svjetsko prvenstvo
Povratak
1998. Francuska
Kvalifikacije
Dodatne kvalifikacije
Završnica - Skupine
Završnica - Knockout

Opis

16. Svjetsko prvenstvo u nogometu održalo se u Francuskoj od 10. lipnja do 12. srpnja 1998. godine. Francuska je izabrana kao domaćin prvenstva 2. srpnja 1992. godine. Turnir je osvojila reprezentacija Francuske pobijedivši u finalu Brazil rezultatom 3-0. To je ujedno bila i njezina prva titula svjetskog prvaka čime je postala sedma država koja je osvojila svjetsko prvenstvo u nogometu i šesta kojoj je to uspjelo na domaćem terenu (poslije Urugvaja, Italije, Engleske, Zapadne Njemačke i Argentine).

Ovo je bilo prvo svjetsko nogometno prvenstvo na kojem su igrale 32 reprezentacije. Službena nogometna lopta je bila Adidas Tricolore.

Na natjecanje su se izravno kvalificirale reprezentacije Francuske (kao domaćin prvenstva) i Brazila (kao branitelj naslova).

Četiri države kvalificirale su se na Svjetsko prvenstvo po prvi put: Hrvatska, Jamajka, Japan i Južna Afrika.

Iran i Tunis su se kvalificirali po prvi puta nakon 1978. godine, dok su se Paragvaj i Danska prvi puta kvalificirale nakon 1986. godine. Domaćini Francuzi su se također vratili nakon 12-godišnje stanke. Među državama koje se nisu uspjele kvalificirati na natjecanje su bili i dvostruki prvaci Urugvajci (nisu se uspjeli kvalificirati već drugi puta za redom na završnicu) te trećeplasirana momčad sa Svjetskog prvenstva 1994. godine - reprezentacija Švedske. Rusija se nije uspjela kvalificirati za natjecanje prvi puta nakon 1978. godine.
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija