Vijesti
Povratak
S Islandom tri pobjede i remi
10.11.2016.
Još su dva dana ostala do utakmice Hrvatske i Islanda, koji će se u subotu 12. studenoga sučeliti na maksimirskom stadionu, s početkom u 18 sati. Igrat će se bez publike, a i Vatrenima i Islanđanima bit će to četvrti nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Hrvatska i Island drže dvije vodeće pozicije u skupini, pa je ova utakmica postala svojevrsnim derbijem grupe. Mi ćemo se ovom prilikom podsjetiti na prethodna sučeljavanja ova dva suparnika.

Povijest bilježi četiri utakmice Hrvata i Islanđana. Prva se dogodila u ožujku 2005., u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj. Igralo se u Zagrebu, naš izbornik bio je Zlatko Kranjčar, a upisali smo uvjerljivu pobjedu 4:0. Dva pogotka postigao je N. Kovač, po jedan Šimunić i Pršo.

U rujnu iste godine uslijedio je uzvrat u Reykjaviku, a Vatreni su opet bili bolji. Iako je Island poveo golom Gudjohnsena, Hrvatska je uspjela okrenuti rezultat i pobijediti 3:1. Dva pogotka zabio je Balaban, treći Srna s bijele točke.

Novi susreti s Islanđanima dogodili su se u studenome 2013. Hrvatska je taman dobila novog izbornika Niku Kovača, a igrale su se dodatne kvalifikacije za svjetsku smotru u Brazilu.

U prvoj utakmici u Reykjaviku nije bilo pogodaka, da bi Vatreni na maksimirskom stadionu dobili uzvrat 2:0. Strijelci su bili Mandžukić i Srna, put u Brazil je izboren. Zadovoljstvo je narušeno Mandžukićevim isključenjem, te poznatim Šimunićevim paradiranjem s mikrofonom, no glavni cilj je ostvaren.

Iza nas su, dakle, četiri dvoboja s Islandom, imamo tri pobjede i remi, uz gol-razliku 9:1. Zvuči dobro, vjerujemo i u četvrti trijumf. No, opreza ne smije manjkati. Island je sve bolji i sigurno mnogo opasniji nego, primjerice, prije 11 godina, kada smo ga lakoćom pobijeđivali. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Finska
06.10.2017. - 20:45
Maksimir, Zagreb, Hrvatska