Vijesti
Povratak
Namiriti dug iz 2009. godine
23.03.2017.
U iščekivanju utakmice s Ukrajinom (Maksimir, 24. ožujka, 20.45 sati) nije loše prisjetiti se prethodnih ogleda Vatrenih s tim suparnikom. Statistički, vidjet ćemo, to izgleda dobro, ali u praksi su nam Ukrajinci jednom dobro zapaprili.

Prvi dvoboj ovih selekcija odigran je 1993., bili su to sami počeci hrvatske reprezentacije. U prijateljskoj utakmici u Zagrebu upisali smo pobjedu 3:1 (Šuker, Adžić, Bičanić
/ Gusin), u jedinoj utakmici Vlatka Markovića kao izbornika.

Zatim su uslijedile dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na EP u Englesku. Igralo se 1995., u Zagrebu je Hrvatska pobijedila 4:0 (Šuker 2, Boban, Prosinečki), dok je selekcija Miroslava Blaževića u Kijevu pretrpjela poraz 0:1 (Kalitvincev), no to nas nije omelo na putu prema europskoj smotri.

U jesen 1997. Hrvatska i Ukrajina igrale su dodatne kvalifikacije za plasman na SP u Francuskoj. Opet je izbornik bio Ćiro, a naši su u Zagrebu, nakon odlične igre, upisali trijumf 2:0 (Bilić, Vlaović). Kijevski uzvrat donio je manje uvjerljiv hrvatski nastup, ali rezultat 1:1 (Ševčenko / Bokšić) bio je dovoljan za odlazak na svjetsku smotru koja nam je donijela povijesnu broncu.

U jesen 2008. izbornik Slaven Bilić odveo je momke u Harkiv, gdje smo s bojažljivom igrom dohvatili remi 0:0. U tom trenutku to se činilo dobrim, ali... U lipnju 2009. Ukrajina je stigla na uzvrat u Zagreb. Očekivali smo pobjedu, no završilo je 2:2 (Petrić, Modrić / Ševčenko, Gai). Iako je Hrvatska u obje utakmice imala prilike za pobjedu, iako su udarce naših zaustavljale vratnice, samo dva boda iz ta dva ogleda značajno su pripomogla da Hrvatska ne ode na SP u Južnoj Africi.

Ukupno, dakle, imamo tri pobjede, tri remija i samo jedan poraz od Ukrajine, ali rasplet kvalifikacija 2009. godine govori da nas je taj suparnika koštao jedinog neodlaska na SP. Valjalo bi u ovoj kampanji taj dug namiriti. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija