Vijesti
Povratak
Odlično, ali posao još nije gotov
26.03.2017.
Hrvatska je pobjedom (1:0) nad Ukrajinom odlično okončala pola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, što će se 2018. godine održati u Rusiji. Vatreni nakon pet kola čvrsto drže vodeću poziciju u skupini, prikupili su 13 bodova. Slijede Island (10), Ukrajina (8), Turska (8), Finska (1) i Kosovo (1).

Naša je selekcija, dakle, izgubila samo dva boda. Dogodilo se to u prvoj utakmici, kada smo s Turskom u Zagrebu remizirali (1:1). No, sjećanje kaže da je Hrvatska i tada odigrala dobro, bila osjetno bliže pobjedi, no konačan rezultat nije bio u skladu sa željama. Potom su uslijedile četiri pobjede, protiv Kosova (6:0), Finske (1:0), Islanda (2:0) i Ukrajine (1:0). Lijepo, ugodno, bodovni učinak nije daleko od savršenog.

Hrvatska čvrsto drži status najbolje momčadi u skupini, opravdala je rejting koji je i prije starta izlučnih borbi govorio kako smo favoriti skupine. Ante Čačić i njegovi izabranici na sigurnom su putu prema Rusiji.

No, posao još nije gotov. Ostalo je još pet kola, a Hrvatska kvalifikacije nastavlja 11. lipnja, kada gostuje na Islandu. Islanđani imaju tri boda manje od Vatrenih i pobjedom bi se izjednačili s njima na vrhu skupine. Jasno, Islandu će mnogo teže biti u praksi doći do poravnanja s našima. Hrvatska će i na daleki sjever putovati ambiciozno, s pobjedničkim nakanama.

Tražimo li zamke u drugoj polovici kvalifikacija, one se, primjerice, mogu skrivati u činjenici da imamo tri teška gostovanja. Osim na Islandu, Vatreni će u goste Turskoj i Ukrajini. Sve tri spomenute reprezentacije još uvijek računaju s odlaskom na SP i Hrvatsku u tim utakmicama ne čeka lak posao. Bit će to pravi izazovi za Vatrene, koji imaju sve argumente da im doskoče na pravi način.

Čekaju nas i dvije domaće utakmice, u Hrvatsku dolaze Kosovo i Finska, najslabije selekcije u skupini. Tu naročitih dvojbi ne bi smjelo biti, sve osim šest bodova bila bi senzacija.

U zaključku, Hrvatska je dobra i uspješna, potpuno kontrolira situaciju i već sada s pravom očekuje da za godinu dana priprema put i boravak u Rusiji. Uz želju da Vatreni tamo naprave rezultat u skladu s njihovom realnom snagom. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija