Vijesti
Povratak
Island nam u pet utakmica zabio samo gol
10.06.2017.
Sezona je na samom kraju, pred hrvatskim reprezentativcima je nedjeljno gostovanje na Islandu, pa zasluženi odmor. Ovaj lipanjski termin igrači baš i ne vole, nije lako nakon naporne natjecateljske godine smoći snage i koncentracije kako bi se i u nacionalnom dresu na adekvatan način odgovorilo zadatku. Dodamo li tome i niz izostanaka koji su ovaj put pogodili Vatrene, jasno je da nas u Reykjaviku ne očekuje bezazlen ispit. Nema Rakitića, Subašića, Vrsaljka, Ćorluke, Pjace i Kramarića. I koliko god imali vrhunskih igrača, neigranje spomenutih asova nije jednostavno amortizirati.

U aktualnim kvalifikacijama Hrvatska je u pravilu prikazavila solidne partije. Čak i prigodom startnog zagrebačkog remija (1:1) s Turskom, naši su bili evidentno bolji i samo im je splet nepovoljnih okolnosti otkinuo dva boda. No, slijedio je kompletan bodovni paket u gostima kod Kosova (6:0) i Finske (1:0). Kao što i rezultati govore predstava s Kosovom bila je znatno uvjerljivija, ali i u Finskoj je ostvareno željeno – pobjeda.

U studenome smo u Zagrebu svladali (2:0) Island, te u s dobrim učinkom okončali godinu. Ožujak je donio još jedan trijumf, na maksimirskom je stadionu, u kontroliranoj utakmici, pobijeđena (1:0) Ukrajina. Pola kvalifikacija tako je okončano s 13 osvojenih i samo dva izgubljena boda. Dovoljno za zadovoljan pogled na prvo mjesto u skupini.
U Reykjaviku bi taj ugodan niz trebalo nastaviti. Čeka nas kvalitetan suparnik, koji je prije godinu dana zadivio nogometni svijet plasmanom u četvrtfinale Eura u Francuskoj.

Island dobar, mi nekompletni, ali još uvijek u snažnoj postavi. Vjerujemo kako je podloga optimizmu realna. Uostalom, iskustva iz dosadašnjih pet utakmica s Islanđanima vrlo su povoljna. Tijekom 2005. godine upisali smo dvije pobjede (4:0, 3:1), da bismo 2013. upravo protiv Islanda izborili odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil. U gostima smo odigrali 0:0, doma pobijedili 2:0. Napokon, prošle jeseni još jedna pobjeda, maksimirskih 2:0, za ukupnih četiri trijumfa i remi s Islanđanima, uz izvrsnu gol-razliku 11:1! (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija