Vijesti
Povratak
Zašto Vatreni malo zabijaju?
31.08.2017.
U iščekivanju subote 2. rujna, kada Hrvatska u kvalifikacijskoj utakmici dočekuje Kosovo, nije na odmet pozabaviti se jednom zabrinjavajućom statističkom odrednicom.

Vatreni su, naime, u dosadašnji šest utakmica u skupini postigli 11 pogodaka. To je nešto manje od dva gola po utakmici, ali valja naglasiti kako je više od pola pogodaka (šest) postignuto upravo na gostovanju (u Albaniji) kod Kosova. Tada smo pobijedili 6:0 i napadački učinak tom prigodom nije trpio prigovore. No, što je s ostalim nastupima?

Nije teško izračunati da je na preostalih pet utakmica postignuto pet golova, što ne izgleda baš besprijekorno. Turska (jedan gol), Finska (jedan), Island (dva), Ukrajina (jedan) i Island (nula). Volimo se hvaliti izvrsnim igračima, s ponosom nabrajamo imena velikana (Juventus, Barcelona, Real, Inter...) za koje nastupaju naši reprezentativci, ali u pravilu, kad zaigraju za nacionalnu momčad, njihov učinak nije na razini predodžbe koja je o njima stvorena.

U aktualnim kvalifikacijama najbolji je strijelac Mandžukić, koji je postigao četiri gola. Po dva su zabili N. Kalinić i Brozović, po jedan Rakitić, Mitrović i Perišić. Stvar je, ponavljamo, spasila golijada u mreži Kosova, dok je ostalo u golgeterskom smislu bilo prilično skromno. U dvije ovogodišnje utakmice, protiv Ukrajina (1:0) i Islanda (0:1) naši su zabili tek jedan gol (N. Kalinić). S pravom možemo tražiti da taj učinak postane konkretniji i opipljiviji. Utakmica s Kosovom dobra je prilika za to, iako pravi izazovi tek slijede u gostima kod Turske i Ukrajine.

U pravilu su navijačka očekivanja od Vatrenih bila znatno veća od onoga što su nam hrvatski reprezentativci isporučivali. Govorimo tu o velikim natjecanjima, gdje smo nanizali dosta rezultatskih podbačaja. U kvalifikacijama smo uglavnom prolazili, ali obično uz veće ili manje muke. Ni u ovoj kampanji Vatreni nisu lišeni dramatike. Uprskali su u lipnju, izgubili na Islandu i doveli se u neizvjesnu poziciju. Ipak, vjerujemo u sretan ishod, za što je jedan od uvjeta i veća napadačka učinkovitost. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Peru - Hrvatska
23.03.2018. -
Hard Rock, Miamiju, Miami, Florida