Vijesti
Povratak
Kvalifikacije obilježene s previše izostanaka
01.09.2017.
Hrvatski reprezentativci pripremaju se za subotnju (2. rujna) zagrebačku utakmicu s Kosovom, te za dvoboj koji će u Eskisehiru s Turskom odigrati tri dana kasnije.

Dvije su to važne kvalifikacijske utakmice. Hrvatska je trenutačno na prvom mjestu u skupini, s jasnim ciljem da na njemu i ostane. Podsjećamo, na Svjetsko prvenstvo u Rusiju izravno će se plasirati pobjednici devet skupina europskog dijela kvalifikacija. Osam drugoplasiranih ide u dodatno razigravanje, dok naslabija drugoplasirana momčad otpada iz izlučne kampanje.

Dok čekamo nove nastupe Vatrenih, nije na odmet pogledati koga je sve izbornik Ante Čačić koristio u dosadašnjih šest nastupa u aktualnim kvalifikacijama:

Vida 6 nastupa (6 puta u početnom sastavu), Badelj 6 (6), Mandžukić 6 (6), Brozović 6 (5), Pivarić 5 (5), Perišić 5 (5), Kovačić 5 (4), Kramarić 5 (2), N. Kalinić 5 (2), Subašić 4 (4), Vrsaljko 4 (4), Modrić 4 (3), Ćorluka 3 (3), Rakitić 3 (3), Mitrović 3 (2), Rog 3 (0), Jedvaj 2 (2), L. Kalinić 2 (2), Čop 2 (0), Pjaca 1 (1), Lovren 1 (1), Strinić 1 (1) i Santini 1 (0).

Igrala su, dakle, 23 igrača, a samo su četvorica (Vida, Badelj, Mandžukić, Brozović) nastupila u svim utakmicama. Vidljivo je da je dosta vrlo važnih igrača daleko od maksimalne minutaže. Modrić je, primjerice, od prve minute zaigrao samo triput (jedanput naknadno ušao), dok su Rakitić i Ćorluka igrali na samo pola utakmica. Ćorluke zbog ozljede nema ni sada, a ovaj put nedostaju još Pjaca i Jedvaj.

Jasno je da su ozljede i kartoni neizbježni suputnici tijekom dugog natjecanja, kakvo su kvalifikacije za veliko natjecanje. Jasno je također da je poželjno imati što širi igrački kadar kako bi se izostanci što lakše amortizirali. Hrvatskoj dobrih igrača ne nedostaje, sjetimo se samo one 'kombinirane' momčadi koja je na Euru u Francuskoj pobijedila Španjolsku.

No, ipak, dojam je da smo tijekom ovih kvalifikacija prilično patili zbog izostanaka važnih protagonista. Čačić u pravilu ne može na travnjak poslati najjači sastav. Ni uoči Kosova i Turske nismo kompletni, ali Hrvatske i dalje ima najjače argumente za osvajanje prvog mjesta i izravan plasman u Rusiju. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Peru - Hrvatska
23.03.2018. -
Hard Rock, Miamiju, Miami, Florida