Vijesti
Povratak
S Finskom i Ukrajinom izboriti SP
04.10.2017.
Sasvim smo se približili raspletu kvalifikacijskih skupina za plasman na Svjetsko prvenstvo što će 2018. godine biti održano u Rusiji. Hrvatska je, kao što je poznato, porazima od Islanda i Turske zakomplicirala situaciju i sada su Vatreni pred neizvjesnim završetkom natjecanja u skupini I.

Dva kola prije kraja Hrvatska i Island imaju po 16 bodova, dok su Turska i Ukrajina prikupile po 14. To su četiri selekcije koje gaje nadu da ća igrati na svjetskoj smotri, Finska (7) i Kosovo (1) odavno su bez ikakvih izgleda. Hrvatska će 6. listopada u Rijeci (premješteno iz Osijeka) ugostiti Finsku, a 9. listopada gostuje u Ukrajini.

Vjerovali ili ne, postoji čak 729 kombinacija rezultata u završna dva kola skupine. Stoga je prekomplicirano već sada se upuštati u kalkuliranje. Najuputnije je u petak osvojiti tri boda protiv Finaca, a zatim u Ukrajini ostvariti što bolji rezultat. Nekad bismo, bez mnogo filozofiranja, Vatrenima poručili: uzmite svih šest bodova! No, to je lako reći, znatno teže ostvariti.

Doveli smo se, dakle, u delikatnu situaciju, koju dodatno opterećuju kadrovski problemi u našoj momčadi. Protiv Finske nedostajat će čak osam igrača koji bi inače bili pod vodstvom izbornika Ante Čačića. Od ranije su ozlijeđeni Ćorluka, Jedvaj i Pjaca, sada su im priključeni Lovren, N. Kalinić, Kovačić i Barišić, dok Badelj ne smije nastupiti zbog žutih kartona. Badelj će za Ukrajinu biti na dispoziciji, a Čačić se nada i Lovrenu. Bez svih ostalih morat ćemo i na završnu utakmicu skupine.

Zvuči teško, a tako zaista i jest. Uoči početka kvalifikacija skupina se nije doimala preteškom, još manje nakon proljetne zagrebačke pobjede nad Ukrajinom. No, tada nismo znali da ćemo se s Islanda i iz Turske vratiti praznih ruku, bez ijednog boda. Povijest kazuje kako se Hrvatska u kvalifikacijama često mučila, ali uglavnom su te priče imale lijep ishod. Poželimo da tako bude i ovaj put. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija