Vijesti
Povratak
Zasad je važna samo Finska
05.10.2017.
Približava se riječka utakmica Hrvatske i Finske, dvoboj koji će u petak 6. listopada na Rujevici započeti u 20.45 sati. Naravno, u hrvatskim mislima samo su pobjeda i tri boda, iako je jasno da Finci nisu potpuno bezazlen suparnik. Uostalom, prije godinu dana na njihovu terenu pobijedili smo s tijesnih 1:0. Osim toga, Finska je u osam utakmica u skupini primila tek 10 pogodaka i nitko na njoj nije 'nabijao' gol-razliku.

Ovom prigodom nešto veću ćemo pozornost posvetiti ostalim utakmicama u našoj skupini. Petak nosi i oglede Kosovo – Finska te Turska – Island. I dok su Ukrajinci jasan favorit protiv Kosova, koje će domaćinsvo opet odraditi u albanskom Skadru, sraz Turske i Islanda djeluje vrlo intrigantno i neizvjesno.

Ukrajina je u prvoj utakmici svladala Kosovo 3:0 i za očekivati je da u Albaniji upiše novu pobjedu. Uspiju li Kosovari 'otkinuti' poneki bod Ukrajini, napravili bi veliku uslugu Hrvatskoj, Islandu i Turskoj, ali to je znatno lakše napisati nego učiniti. Iz hrvatske perspektive, ako Vatreni svladaju Fince a Ukrajinci Kosovare, Ukrajina bi ostala dva boda iza nas. I imala nas mogućnost prestići pobjedom u izravnom sučeljavanju u Kijevu.

A što li će se dogoditi u dvoboju Turaka i Islanđana? Island ima dva boda više, a na svom je terenu svladao Tursku 2:0. Turci, napunjeni samopouzdanjem nakon pobjede nad Hrvatskom, ići će na potpun uzvrat. Ustvari, samo bi ih pobjeda ostavila u realnoj prilici za plasman na Svjetsko prvenstvo. Ostali ishodi konvenirali bi Islandu, ne i Turskoj.

Već smo pisali kako postoji mnoštvo kombinacija kada je riječ o raspletu u ovoj skupini. Nakon petka neke stvari će biti jasnije, iako će konačna odluka biti odgođena za posljednje kolo. Naše igrače zaista ne treba opterećivati matematikom i kombinatorikom. Za početak treba pobijediti Finsku, pričekati i ostala dva rezultata od petka, pa zatim napraviti plan za ponedjeljak (9. listopada) i utakmicu u Ukrajini. (I. Pezelj)

Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Hrvatska - Nigerija
16.06.2018. -
, Kalinjingrad, Rusija