Vijesti
Povratak
Kijevsko 'biti ili ne biti'
11.10.2017.
Sve je stalo u 90 minuta. Večeras (ponedjeljak, 20.45 sati) u Kijevu igraju Ukrajina i Hrvatska. Nije to najvjerojatnije utakmica vrijedna plasmana na Svjetsko prvenstvo, jer Island igra doma s Kosovom i očekivanom pobjedom Islanđani bi bili sigurni putnici u Rusiju. U toj soluciji Ukrajina i Hrvatska igraju za drugo mjesto i dodatne kvalifikacije.

Hrvatska ne smije izgubiti, a najozbiljnije prijeti i varijanta po kojoj ni remi ne bi bio dovoljan. Vatreni bi u tom slučaju vrlo lako mogli biti najslabija drugoplasirana momčad, baš ona koja dodatne kvalifikacije neće vidjeti. Ovisi to o ishodu utakmice Wales – Republika Irska, no na taj dio ionako ne možemo utjecati. Stoga Hrvatska u Kijevu treba zaigrati s jasnom pobjedničkom nakanom.

Ove su nas kvalifikacije, ne prvi put, podsjetile na ogroman raspon od objektivne kvalitete i vrijednosti pojedinih igrača, do onoga što kao momčad prikazuju na terenu. Još u ožujku, nakon maksimirske pobjede nad Ukrajinom, Hrvatska je imala otvoren put prema Rusiji. Zatim su, međutim, uslijedili šokovi. Porazi od Islanda i Turske, teško mučenje do minimalne pobjede nad Kosovom, napokon i jadan remi s Finskom u Rijeci. Zar je to učinak koji očekujemo od vedeta Reala, Barcelone, Juventusa, Intera?

Ante Čačić više nije izbornik, sada je tu Zlatko Dalić, s teškom prijetnjom da izbornički opus okonča nakon samo jedne utakmice. Hrvatska se nevjeroajtnom serijom podbačaja dovela u krajnje kompliciranu situaciju, a Dalić bi to sada preko noći trebao sanirati. Naravno, igrat će se nogomet i ako ne odemo na SP, no jasno je da nas u tom slučaju čekaju sumorni nogometni dani.

Koliko god novinari često znali pretjerivati nazivajući utakmice povijesnima, ova kijevska zaista nosi naziv 'biti ili ne biti'. Na kraju ovakvih tekstova u pravilu navodimo očekivani sastav, ovaj put ćemo tu praksu zaobići. Ovaj put nije bitan ni sastav, ni formacija, bitno je ostati u utrci za plasman na SP. Pa ponadajmo se, unatoč svemu, da to nije nemoguće. (I. Pezelj)
Povratak
SLJEDEĆA UTAKMICA
Peru - Hrvatska
23.03.2018. -
Hard Rock, Miamiju, Miami, Florida