Vijesti
Povratak
Grčka – suparnik kojega smo najmanje željeli
18.10.2017.
Ždrijeb nam ovaj put nije bio naklonjen, kao, primjerice, 2013. godine, kada je Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, igrala s Islandom i bez većih teškoća ga prošla. Vatreni će u dodatnoj izlučnoj rundi za SP u Rusiji, igrati protiv Grčke. Naši će u prvoj utakmici 9. studenoga biti domaćini na maksimirskom stadionu, a uzvrat je tri dana kasnije.

Grčka nam se uoči ždrijeba doimala kao najlošija opcija, procijenjivalo se kako bi protiv Švedske, R. Irske, naročito S. Irske, posao bio kudikamo jednostavniji. No, kuglice su nas spojile s Grcima i nema druge nego se što bolje pripremiti za prvi dio studenoga, kada ćemo znati idemo li na svjetsku smotru ili ne.

Hrvatska je protiv Grčke odigrala šest utakmica i ima nepovoljan omjer. Tek jedna pobjeda, tri remija i dva poraza. Od kojih je posebno bolan i dramatičan bio onaj u listopadu 2011., kada smo u Pireju izgubili 0:2. Tada je Slaven Bilić bio vrlo blizu otkaza, ali spasio je stvar u dodatnim kvalifikacijama (protiv Turske) pa smo ipak otišli na Euro koji se 2012. održavao u Poljskoj i Ukrajini.

Jedina pobjeda dogodila se davno, prije više od 20 godina. Hrvatska je u travnju 1997. u Solunu pobijedila 1:0, što je bilo vrlo bitno u kvalifikacijama za SP 1998., na kojemu je Miroslav Blažević odveo Vatrene do povijesne bronce.

Grčka je u 21. stoljeću selekcija koja se najbolje prepoznaje po snažnoj obrambenoj igri. Ona je Grcima bila temelj i 2004., kada su u Portugalu osvojili europski naslov, nastavilo se to i kasnije. Do kontinentalne krune Grčku je vodio Nijemac Otto Rehhagel, kasnije je sličnu nogometnu filozofiju imao Portugalac Fernando Santos, a sada je grčki izbornik Michael Skibbe, još jedan Nijemac.

Grci nisu briljirali u kvalifikacijskoj skupini. Debelo su (devet bodova) zaostali iza prvoplasirane Belgije, no ipak su iza sebe ostavili Bosnu i Herecegovina, te očekivano Estoniju, Cipar i Gibraltar. Grčki igrači nisu planetarne zvijezde, ali u momčadi ima provjerenih snaga poput obrambenih igrača Sokratisa (Dortmund), Manolasa (Roma), veznog Fortunisa (Olympiacos), napadača Mitroglua (Marseille)...

Pred izbornikom Zlatkom Dalićem i Vatrenima zahtjevan je ispit i ne sumnjamo da će mu pristupiti s najvećom pozornošću. Grčka je dobra, ali koliko god uvažavali suparnika, Hrvatska u dodatne kvalifikacije ulazi s pobjedničkim nakanama. Za što ima sasvim realnu podlogiu u kvaliteti igračkog kadra. (I. Pezelj)
Povratak

Error: [CDataBase.php] Line 106
E1100: SELECT id_poddogadaj, naziv FROM poddogadaji_to_utakmice, poddogadaji WHERE poddogadaji_to_utakmice.utakmica_id= AND poddogadaji_to_utakmice.poddogadaj_id=poddogadaji.id_poddogadaj; - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND poddogadaji_to_utakmice.poddogadaj_id=poddogadaji.id_poddogadaj' at line 1
Trace:
CDataBase.php : Line 123 : Class CDataBase : Function DirectQuery :
CDataBase.php : Line 70 : Class CDataBase : Function query :
CPage.php : Line 788 : Class CDataBase : Function mvquery :
CPage.php : Line 65 : Class CPage : Function StrIndex :
index.php : Line 26 : Class CPage : Function Action :