Vijesti
Povratak
Samo jedna pobjeda u šest utakmica
08.11.2017.
U iščekivanju četvrtka i prve utakmice dodatnih kvalifikacija s Grčkom, nije suvišno podsjetiti se prethodnih dvoboja Vatrenih s ovim suparnikom. Odmah valja reći, u tih šest utakmica nije bilo previše uspjeha i zadovoljstva za našu reprezentaciju.

Prva utakmica Hrvatske i Grčke odigrana je 10. studenoga 1996., bilo je to u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Naše je vodio Miroslav Blažević, a rezultat je glasio 1:1. Gosti su vodili pogotkom Nikolaidisa, a konačan rezultat postavio je Šuker u 45. minuti. Do kraja Hrvatska nije uspjela postići novi pogodak i tako je ostala bez planirane pobjede.

Uzvratna utakmica odigrana je u Solunu 30. travnja 1997., bio je to ogled s velikim ulogom. Hrvatska je prethodno prosipala bodove u Splitu protiv Danske i Slovenije (dva remija) pa se u Solun išlo s imperativom pobjede. Blaževićeva momčad do nje je i došla, trijumfirala 1:0, opet je strijelac bio Šuker, a Hrvatska, ispostavilo se, uzela vrlo bitne bodove na putu u Francusku.

Sljedeća utakmica bila je prijateljska, upriličena je 10. ožujka 1999. u Ateni. Hrvatska je tada, još uvijek pod Blaževićevim vodstvom, bila u silaznoj putanji nakon povijesne bronce u Francuskoj. Stoga ni pobjeda Grka 3:2 nije predstavljala neko iznenađenje. Dva gola za domaćina postigao je Giannakopoulos, jedan Nikolaidis. Strijelci za naše bili su Vlaović i Šuker (11 m).

U Varaždinu se 24. travnja 2001. također nije igralo za bodove, a ostvaren je remi 2:2. Na hrvatskoj klupi Mirko Jozić, a Grci su pogocima Alexandrisa vodili 2:0. No, u završnici su Vlaović i Rapaić omogućili našima izbjegavanje poraza.

Slaven Bilić bio je izbornik 7. rujna 2010., kada je Hrvatska u Zagrebu ugostila Grčku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. U prilično dosadnoj utakmici mreže se nisu tresle, upisano je neprivlačnih 0:0. Dva važna boda su izgubljena, no prava drama dosgodila se godinu dana kasnije.

Grčka je u Pireju 7. listopada 2011. ostvarila pobjedu 2:0, što je Hrvatsku dovelo na rub neodlaska na EP. Samaras i Gekas donijeli su Grčkoj pobjedu, a izbornik Bilić bio je pred smjenom. Ipak, Biliću je omogućeno da popravi štetu, što je on i učinio, odvevši Vatrene, kroz dodatne kvalifikacije s Turskom, na Euro 2012. godine.

Ukupno, dakle, šest utakmica s Grcima, tek jedna pobjeda, tri remija i dva poraza. Postigli smo šest, primili osam pogodaka... (I. Pezelj)
Povratak

Error: [CDataBase.php] Line 106
E1100: SELECT id_poddogadaj, naziv FROM poddogadaji_to_utakmice, poddogadaji WHERE poddogadaji_to_utakmice.utakmica_id= AND poddogadaji_to_utakmice.poddogadaj_id=poddogadaji.id_poddogadaj; - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND poddogadaji_to_utakmice.poddogadaj_id=poddogadaji.id_poddogadaj' at line 1
Trace:
CDataBase.php : Line 123 : Class CDataBase : Function DirectQuery :
CDataBase.php : Line 70 : Class CDataBase : Function query :
CPage.php : Line 788 : Class CDataBase : Function mvquery :
CPage.php : Line 65 : Class CPage : Function StrIndex :
index.php : Line 26 : Class CPage : Function Action :